ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ

2013-12-29 23:42
 

Μια κυψέλη συλλεγει 17-20 κιλά γύρη

Για ένα κιλό μέλι χρειάζονται 4 κιλά νέκταρ,δηλαδή 13.000 μέλισσες  να πετάξουν 177.000 χιλιόμετρα και να επισκεφθούν 3-4  εκατομμύρια λουλούδια ( η περίμετρος της γης είναι 40,000 χλμ) για να πάρουν το νέκταρ.

Η μέλισσα κατά την συλλογή της γύρης στα πόδια της δημιουργεί δύο μπαλίτσες γύρης ισοβαρείς και ισομεγέθεις για πτητική ισορροπία.

Οι μέλισσες θεωρούνται ως τέλειες μηχανές παραγωγής ενέργειας γιατί απο την διάσπαση του μελιού σε θερμική ενεργεια παίρνουν το μέγιστο.Για τη διατήρηση της θερμοκρασίας το χειμώνα ( 35 C) στη μελισσόσφαιρα χρειάζεται  η κατανάλωση μελιού που ισοδυναμεί με 17 κιλά μέλι. 

Οι κηφήνες διώχνονται στις αρχές του φθινοπώρου γιατί δεν χρειάζονται.Η κυψέλη θα αναθρέψει άλλους την άνοιξη.
 

Για την απολύμανση της κυψέλης ,κλείσιμο τρυπών,ταρίχευση μικρών ζώων ποντικιών,σαυρών που δεν μπορει να μεταφέρει έξω απο την κυψέλη,χρησιμοποιεί την πρόπολη που συλλεγει απο τους οφθαλμούς των δέντρων.
 

Η μέλισσα ζεί εδώ και 50 εκατομμύρια χρόνια πάνω στη γη κι έχει αναπτύξει αξιοθάυμαστες ικανότητες και τεχνικές για να επιβιώσει και να διαιωνίσει το είδος της.

Οταν τσιμπάει πεθαίνει,γιατί το κεντρί της έχει τη μορφή πριονιού,μπαινει εύκολα και δεν βγαίνει με αποτέλεσμα να ξεκολλάει ο τελευταίος δακτύλιος.

Στα φτερά της υπάρχει μεγαλύτερο τριχιδιο που αποβάλλει το στατικό ηλεκτρισμό.

Ξέρατε ότι χωρίς τις μέλισσες η ζωή στον πλανήτη θα διαρκούσε το πολύ τέσσερα χρόνια;

Ξέρατε οτι ο κηφήνας γεννιέται απο μη γονιμοποιημένο ωάριο (παρθενογέννεση);
 

Μελισσοθεραπεία είναι η θεραπεία ασθενειών με προιόντα μέλισσας ( μέλι , γύρη, βασιλικό πολτό ,πρόπολη,δηλητήριο)
 

Ο λαός μας τίμησε και εκτίμησε τα προιόντα της μέλισσας και κατάλαβε απο πολύ νωρίς το σπουδαίο ρόλο της στην τροφική αλυσίδα κι αυτό το καταλαβαίνουμε απ το οτι όταν έχανε ενα ζώο του έλεγε "ψόφησε",ενώ για το μελίσσι έλεγε πέθανε.

Για να πετάξουν οι μέλισσες η θερμοκρασία αέρα πρέπει να είναι πάνω απο 14 C.

Mία μέλισσα ζυγίζει = 0,1 γραμμάρια , δέκα μέλισσες ζυγίζουν = 1 γραμμάριο , εκατό μέλισσες ζυγίζουν =  10  γραμμάρια.

Η βασίλισσα ζυγίζει απο 0,17 εως 0,2 γραμμάρια.

Οι μελισσες και ο άνθρωπος ειναι τα μόνα έμβια όντα που μεταποιούν την πρώτη ύλη.

Η μέλισσα ανακηρύχθηκε το 2008 απο το earthwatch ως το πολυτιμότερο  είδος   του πλανήτη μας.

Αυξάνει κατά 30% την παραγωγή των φυτών με την επικονίαση.

Οι μελισσες ήταν πο μοναδικές επιζώντες μετά τις βόμβες στο Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα, δεν βρέθηκε ίχνος ραδιενέργειας στο μέλι μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπίλ.

Η μέλισσα αποτελεί τον κυρίαρχο επικονιαστή στη φύση καθώς ενα συνηθισμένο μελίσσι με 50,000 μέλισσες επικονιάζει 500,000 άνθη την ημέρα και μια μοναδική μέλισσα μπορεί να επισκεφθεί ως και 10,000 άνθη την ημέρα.Απο τα 100 είδη φυτών που προσφέρουν το 90% της τροφής στον κόσμο ,το 70% γονιμοποιούνται απο τις μέλισσες.

Τα μυρμήγκια είναι γνωστό οτι μπορούν να κουβαλήσουν 50 φορές το βάρος τους,κάτι το εντυπωσιακό πράγματι,μέχρι να ακούσεις ότι μια μέλισσα μπορει να σηκώσει 122 φορές το βάρος της ( 0,1 γρ.) κι επιπλέον να πετάξει!

Οι μέλισσες επίσης  αισθάνονται τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα στην ατμόσφιαρα που προηγούνται των καταιγίδων.Το αυξημένο στατικό φορτίο της ατμόσφαιρας τις ειδοποιεί να γυρίσουν εγκαιρα στην κυψέλη.

Το φυσικό κερί μέλισσας όταν καίγεται φτιάχνει την "ατμόσφαιρα" γιατί έχει αρνητικό ιονισμό , ο οποίος δεσμεύει τα στερεά σωματίδια που αιωρούνται στον αέρα του δωματίου καθαρίζοντας το.

Για να συγκεντρωθεί μια σταγόνα μελιού θα χρειαστεί η επίσκεψη σε 75,000 λουλούδια.


 

πηγές: Μελισσοκομική Επιθεώρηση,μελισσοκομικό βήμα, Δ.Θρασυβουλου καθηγητής μελισσοκομίας,Π.Χαριζάνης καθηγητης μελισσοκομίας.
 

Επαφή

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝ/ΜΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

melisynkom@hotmail.com

Μ.Μ.Κωνσταντίου 16
Κομοτηνή
69100

2531 0 37616

Αναζήτηση στο site

© 2014 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode