Το φημισμένο ελληνικό μέλι έχει θέση στην αγορά του εξωτερικού

2013-12-26 20:21
 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
   Χρύσα Τανανάκη, λέκτορας του εργαστηρίου μελισσοκομίας του ΑΠΘ:

   7.09.2011

  Το δώρο της φύσης στον άνθρωπο που χρησιμοποιείτε και στη σύγχρονη ιατρική     


 


 

Ένα από τα πολυτιμότερα, θρεπτικότερα και υγιεινότερα τρόφιμα για τον άνθρωπο είναι το μέλι, το οποίο είναι γνωστό από την αρχαιότητα δίνει ενέργεια στους μυς, διαύγεια στο μυαλό, απολυμαίνει και ρυθμίζει το πεπτικό σύστημα. Η τακτική χρήση του δίνει σφρίγος στον οργανισμό και συντελεί στην παράταση της ζωής. Μάλιστα ο Ιπποκράτης και όλοι οι γιατροί της αρχαιότητας το συνιστούσαν σαν φάρμακο σε πολλές περιπτώσεις. Και σήμερα αναγνωρίζεται η θεραπευτική του αξία στην δυσκοιλιότητα, στις καρδιοπάθειες, αναιμία, αδενοπάθεια και στις περιπτώσεις κατάπτωσης και αδυναμίας του οργανισμού.
Ένα πραγματικό δώρο της φύσης στον άνθρωπο αφού εκτός των άλλων στην κατανάλωση του μελιού αποδίδεται η μακροβιότητα διάσημων μελισσοκόμων, που κυμαίνεται μεταξύ 80 και 90 ετών.
Η  Χρύσα Τανανάκη, λέκτορας του εργαστηρίου μελισσοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με καταγωγή από τους Προσκυνητές Ροδόπης μίλησε στο «Χ» και αναφέρθηκε στα προϊόντα της κυψέλης και τη διατροφικής τους αξία, από τα οποία το πιο διαδεδομένο είναι το μέλι. Στην περιοχή μας το παραδοσιακό προϊόν αυτό είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο και το πευκόμελο και ανθόμελο που παράγονται είναι γνωστά ακόμα και στο εξωτερικό.
Το μέλι εκτός από εύγεστο προϊόν, θεωρείται και φάρμακο. Ποιες είναι οι ιδιότητές του;
-Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι το μέλι είναι ένα τρόφιμο που είναι πολύ πλούσιο σε ζάχαρα. Άλλωστε κατά την αρχαιότητα χρησιμοποιήθηκε ως μοναδική γλυκαντική ουσία καθώς δεν υπήρχε ζάχαρη. Σήμερα διαπιστώνουμε, με την πρόοδο της επιστήμης ότι η αντικατάσταση της ζάχαρης με το μέλι, μόνο ωφέλιμα αποτελέσματα έχει στον ανθρώπινο οργανισμό. Μας δίνει ενέργεια, μας βοηθά πνευματικά και γενικά θωρακίζει τον οργανισμό μας ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.
Γιατί το μέλι είναι το μόνο τρόφιμο που δε χρειάζεται ψυγείο και όχι μόνο αυτό, αλλά κρατάει και τις ιδιότητές του για χρόνια;
-Το μέλι έχει την ιδιότητα να λειτουργεί και ως συντηρητικό. Έχει βρεθεί σε παλιούς αμφορείς χωρίς να έχει ιδιαίτερα μεγάλες αλλοιώσεις. Για παράδειγμα ο Αχιλλέας ή ο Μέγας Αλέξανδρος, λέγεται ότι προκειμένου να μεταφερθούν από το πεδίο της μάχης μέχρι το σημείο της ταφής τους, είχαν διατηρηθεί μέσα σε δοχεία με μέλι, επειδή ακριβώς το μέλι έχει πάρα πολλά ζάχαρα και δεν  αλλοιώνει. Κάτι ανάλογο συμβαίνει σήμερα με τα γλυκά του κουταλιού, τα οποία μπορούμε να διατηρήσουμε για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Γιατί θα πρέπει να προτιμάται η κατανάλωση μελιού αντί της ζάχαρης, εφόσον και αυτή προέρχεται από ένα φυσικό προϊόν που είναι τα τεύτλα;
-Η ζάχαρη είναι καθαρά βιομηχανικό προϊόν, αν και προέρχεται από ζαχαρότευτλα. Η επεξεργασία της είναι αυτό που τη διαφοροποιεί από το μέλι, διότι μέχρι να πάρουμε αυτή την λευκή κρυσταλλική σκόνη που αγοράζουμε, έχει υποστεί πάρα πολλές επεξεργασίας, έχουν μπει χημικά, έχει θερμανθεί, οπότε ακόμη και αν ο φυτικός χυμός είχε κάτι θρεπτικό, το έχουμε καταστρέψει, ενώ στο μέλι παίρνουμε κατευθείαν αυτό που έχει το φυτό. Την πρώτη ύλη τη συλλέγει η μέλισσα, την εμπλουτίζει, προσθέτει και η ίδια δικές της ουσίες όπως ένζυμα και βιταμίνες και τελικά έχουμε ένα προϊόν εμπλουτισμένο, φυσικό και γλυκό. Η διαφορά είναι τεράστια με την ζάχαρη.
Στην ιατρική που βρίσκει εφαρμογή το μέλι;
-Έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά σε εγκαύματα, επίσης έχει αντιβακτηριδιακή δράση και χρησιμοποιείται ως διάλυμα για καθάρισμα πληγών. Δεν είναι τυχαίο ότι από τα παλιά χρόνια οι γιαγιάδες, μας έδιναν μέλι όταν πονούσε ο λαιμός μας και όλα αυτά δεν είναι απλά γιατροσόφια.  Υπάρχουν αρκετές εργασίες δημοσιευμένες, επάνω σε ειδικές μολύνσεις για την αντιμετώπιση των οποίων έχουν χρησιμοποιηθεί διαλύματα μελιού. Επιπλέον υπάρχουν αρκετές αναφορές που θέλουν το μέλι να χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς. Επίσης είναι γνωστή η λεγόμενη μελισσοθεραπεία, δηλαδή το να χρησιμοποιεί κανείς τα προϊόντα της μέλισσας, υπάρχει μία ολόκληρη επιστήμη που στηρίζεται αποκλειστικά στην κατανάλωση προϊόντων της κυψέλης.

Πώς μπορούν οι καταναλωτές να ξεχωρίσουν τα προϊόντα που παράγονται στο μελίσσι;
-Το μέλι είναι αυτό που έχουν οι περισσότεροι στο μυαλό τους, γιατί είναι το κύριο προϊόν που παράγουν οι μελισσοκόμοι. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν ποικιλίες μελιού όπως το ανθόμελο και το πευκόμελο, προϊόντα που παράγοντα κυρίως στη Θράκη. Εκτός από το μέλι πολύ σημαντικά προϊόντα και ευεργετικά στον άνθρωπο είναι η γύρη, ο γνωστός βασιλικός πολτός, η πρόπολη ακόμα και το κερί της μέλισσας.
Ο βασιλικός πολτός, ονομάζεται απλοϊκά «γάλα των μελισσών», γιατί με αυτό τρέφονται οι προνύμφες, όταν βγαίνουν από τα αυγά τους και η βασίλισσα σε όλη την διάρκεια της ζωής της. Για τη γύρη υπάρχουν κάποιες εμπειρικές κυρίως αναφορές, που λένε ότι περιέχει συστατικά που είναι νευροδιαβιβαστές, δηλαδή κυρίως βοηθάει πολύ στην πνευματική διαύγεια, Από εκεί και πέρα έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, έχει βρεθεί ότι βοηθάει πάρα πολύ σε άτομα που αισθάνονται καταπονημένα και γενικά ενισχύει τον οργανισμό.
Είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς αυτά τα προϊόντα, οι απλοί καταναλωτές πως μπορούν να προστατευτούν;
-Συνήθως στηριζόμαστε στους μελισσοκόμους. Οι μελισσοκόμοι κυρίως παράγουν μέλια τα οποία είναι φυσικά, αγνά, σπάνια τα νοθεύουν ή σχεδόν ποτέ. Το ίδιο συμβαίνει και με τα μέλια που είναι στα ράφια, περνούν από κάποιους ελέγχους. Ένας καταναλωτής είναι δύσκολο να ξεχωρίσει το νοθευμένο προϊόν. Εγώ μπορώ να το ξεχωρίσω, αλλά εγώ δοκιμάζω κάθε μέρα πάρα πολλά μέλια. Συνήθως όταν το άρωμα είναι πολύ απότομο, δηλαδή ανοίγεις το βάζο και φεύγει απότομα και δεν μυρίζει άλλο, μπαίνει στο μυαλό σου ότι κάτι συμβαίνει, ότι μπορεί να είναι τεχνητό, αλλά είναι όλα πολύ σχετικά.
Το κρυστάλλωμα του μελιού, έχει σχέση με την ποιότητα του προϊόντος;
-Υπάρχει μια μερίδα καταναλωτών που πιστεύει ότι το καλό μέλι είναι αυτό που παγώνει, και μια άλλη μερίδα που πιστεύουν ότι συμβαίνει το αντίθετο.
Ισχύουν και τα δύο. Για παράδειγμα ένα μέλι που παράγεται από βαμβάκι, θα κρυσταλλώσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, άρα, δεν έχει σχέση με την ποιότητα, έχει να κάνει με την πρώτη ύλη που χρησιμοποιεί η μέλισσα.  Εξαρτάται επίσης από το που θα διατηρήσουμε  το μέλι μας. Μια καλή λύση για να διατηρηθεί το μέλι και να μην κρυσταλλώνει, είναι η τοποθέτηση του στην κατάψυξη. Εκεί θα παγώσει αλλά δε θα κρυσταλλώσει.
Η σύγχρονη γεωργία, τα φάρμακα που χρησιμοποιούν οι αγρότες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα του μελιού;
 -Οι μέλισσες έχουν πολύ καλό μηχανισμό να ελέγχουν τι βάζουν μέσα στην κυψέλη. Έχουν πολύ έντονη την αίσθηση της όσφρησης και στην κυψέλη υπάρχουν οι φρουροί που ελέγχουν τι μπαίνει. Αν δηλαδή η μέλισσα μεταφέρει ένα φυτό με οσμή φάρμακου τότε, όταν φτάσει στην κυψέλη θα την διώξουν. Το πρόβλημα προκαλείται στις ίδιες τις μέλισσες, αν  η δοσολογία του φαρμάκου είναι μεγάλη, μπορούν να θανατωθούν.
Επιχειρηματικά η παραγωγή μελιού μπορεί να αποδώσει στη χώρα μας;
-Είμαστε από τις χώρες που παράγουμε μεγάλη ποσότητα μελιού, αλλά έχουμε ανάγκη γι’ ακόμη περισσότερο. Νομίζω ότι κανείς αξίζει να ασχοληθεί επιχειρηματικά έχοντας στο μυαλό του ότι θα προσπαθήσει το προϊόν του να το πουλήσει μόνος του, γιατί αυτό θα του αποφέρει περισσότερα κέρδη και όχι ο έμπορος. Το σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα είναι φημισμένη για το μέλι της, και αυτό οφείλεται στο κλίμα μας.
Το μέλι που παράγεται στην Ελλάδα είναι από τα καλύτερα στον κόσμο, αν φροντίσουμε να βρούμε διεξόδους να το πουλήσουμε και στο εξωτερικό, νομίζω ότι είναι αρκετά επικερδής επιχείρηση».
Άρα επιβάλλεται η εξωστρέφεια και η προβολή με κάθε τρόπο της αυθεντικότητας και της διατροφικής αξίας του μελιού.

ρεπορτάζ: Δήμος Μπακιρτζάκης

 

Επαφή

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝ/ΜΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

melisynkom@hotmail.com

Μ.Μ.Κωνσταντίου 16
Κομοτηνή
69100

2531 0 37616

Αναζήτηση στο site

© 2014 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode